Anskaffe valp??

Denne artikkelen omhandler hvordan man skal gå frem når man skal anskaffe seg (beagle)valp, ting en bør være oppmerksom på og innholdet er ikke myntet noen spesielle oppdrettere.

Jeg anbefaler at valpekjøpere leser gjennom denne før de begynner prosessen med å anskaffe seg en valp.

Slutt å lete etter en valp

Den klassiske feilen valpekjøpere gjør, er å si at "jeg trenger en beaglevalp til et bestemt tidspunkt, for eksempel i begynnelsen på høsten". Og så begynner de å lete etter valpekull som er ventet født i august.

Valper er forskjellige- det er ingen som er like. Dette skyldes hovedsakelig at hver oppdretter har sine kriterier for hva de vektlegger i avlen- eventuelt har de ingen kriterier, men tar ting som det kommer. Kriterier omhandler størrelse, personlighet, jaktegenskaper, eksteriør, farge osv. Den "perfekte" valpen hos en oppdretter, vil ikke være lik den "perfekte" valpen hos en annen oppdretter.

Slutt å lete etter valp, og begynn å lete etter oppdretter. Få en personlig kontakt med en oppdretter som du opplever deler de samme hovedkriteriene som deg selv og vent på en valp fra dem. Kanskje har de allerede leveringsklare valper, noe som ville være flott for din del, men det kan også hende at de ikke planlegger valpekull før om noen måneder eller kanskje ikke før til neste år. Skulle det hende, så spør om henvisning til en annen oppdretter som deler de samme prioriteringene og som har en lignende eller bedre personlighet og støttende holdning som den andre oppdretteren.

Uansett hvordan det arter seg, undersøk oppdrettere først og spør deretter om valp.

Forvent ventetid før du får en valp.

Det hører til sjeldenhetene at ventetiden er kortere en et par månder- fire til seks måneder er normal ventetid på en valp. Jeg har selv ventet i over ett år på en valp, men har aldri angret på ventetiden da valpen viste seg å være verdt all ventetid. Selv oppdrettere må forvente at det blir ventetid før man får en god valp som imøtekommer egne kriterier.

Introduser deg selv grundig

Den første skriftlige kontakten med oppdretter bør være av litt lengde. Her gjør du rede for at du har tenkt gjennom og er klar for en beaglevalp. Videre forteller du om din forståelse for hva som skiller denne oppdretteren fra de andre og hvordan du deler dette engasjementet. Tilslutt beskriver du dine planer for valpen, og her er det viktig å være ærlig. Dersom du vet at du ikke vil ha anledning til å prioritere aktiviteter flere dager i uken med valpen, så vær tydelig på det. Er du uærlig om hva du kan tilby valpen så vil ikke oppdretter har korrekt grunnlag når de veileder deg i valg av valp. Du kan ende opp med en spesielt aktiv valp, som vil bli en utfordring og i verste fall føre til at du ikke klarer å hanske med valpen og derfor måtte omplassere den.

Mailer av denne typen; "Jeg hører du venter valper- hvor mye koster de?" forblir som oftest ubesvart av oppdrettere. De har lagt ned mye tid og energi i kjøre frem sine avlsdyr, studere stamtavler og velge ut avlsdyr og de har et ønske om at valpene kommer i gode hjem hvor hovedfokuset er på valpen og ikke på prisen.

Pris

Ta opp spørsmål om pris i slutten av din første kontakt, dersom den har vært suksessfull og du føler en kjemi med denne personen eller i oppfølgingsmailen. Spør hva prisnivået på beagler er slik at du er forberedt. Vanligvis vil du da få en redegjørelse for hva prisen på beaglevalper generelt er, og hva oppdretter tar for sine valpene.

Dersom valpeprisen hos oppdretter skiller seg ut fra den gjennomsnittlige prisen, så spør om grunnen til dette på en høflig måte. Premieringer og kunstig inseminering kan være grunner til at oppdretter tar mer for valpene. Dersom det ikke er andre grunner som skiller valpene fra andre oppdretteres valper enn prisen, så bør du tenke deg om.

Vær forberedt på avslag

Ikke alle personer passer til bestemte raser og sånn er det bare. Selv har jeg måttet innse at Afghansk mynde ikke passer til meg da jeg aldri ville klare å imøtekomme kravene om pelsstell. Skulle jeg anskaffet meg en slik hund måtte jeg ha tydd til små hvite løgner for å bli godkjent hos oppdrettere. 

Jeg har viet hele mitt liv til å holde mine hunder fornøyde, men jeg forventer at valpekjøpere skal ha den samme lidenskapen for rasen som jeg har, så det betyr at det vil være noen hunder som rett og slett er feil for enkelte personer.

Dersom en oppdretter avslår din henvendelser, så spør om grunnen til avslaget. Gir svaret mening, så bør du innse at kanskje denne rasen ikke er den rette for deg. Du bør da begynne å undersøke andre raser og se hvilken som vil være den rette for deg og din familie.

Stå bare på en venteliste av gangen

Med mindre du er veldig åpen om det, så bør du bare sette deg opp på en venteliste av gangen. Dette har sammenheng med punktet om å finne oppdretter og ikke valp som er beskrevet ovenfor. Oppdrettere er av den oppfatning at valpekjøpere er like begeistret for valpene som de er, og er lidenskapelig opptatt av at den får et godt liv hos valpekjøper. Så dersom det kommer opplysninger om at du i tillegg har satt deg opp på venteliste hos flere andre oppdrettere så forteller det oppdretter at du bare er opptatt av å få en valp og ikke er ute etter de spesielle egenskapene som er kjennetegner hundene på den kennelen.

Ikke forvent å kunne velge valp

De fleste valpekjøpere er opptatt av hvilket "valg" de får blant valpene, og de har vanskelig for å skjønne hvorfor de ikke får velge ut sin valp. Jeg har stor forståelse for dette og har vært der selv. Men fakta er at når du, som valpekjøper, kommer til oppdretters hus og ser på åtte uker gamle valper og en av dem kommer bort og kryper opp i fanget ditt, så ender du opp med å "ta" den siden valpen valgte deg.  Men sannheten er kanskje at den samme valpen har gjort det samme med alle som har vært å hilst på valpene den siste uken. Valpekjøpere som skal ha en valp til jakt er ofte opptatt av hvilken valp som kommer og hilse på,  som er mest rolig eller som utforske området. De bedømmer her og nå situasjonen og glemmer fakta som ligger bak. Den valpen som forholder seg rolig under besøket har kanskje vært overaktiv hele formiddagen og har til vanlig vanskeligheter med å roe seg. Hva du opplever mens du besøker valpene den korte stunden, gjenspeiler ikke realiteten.

De fleste valpekjøpere gjør seg opp meninger om hva som kjennetegner valpene og velger ut fra dette. De kikker etter den mest selvstendige valpen, har forelsket seg i den mørkeste eller den som skiller seg ut fra de andre. Og de tillegger dem ønskede egenskaper uten å vite om disse faktisk er tilstede i det hele tatt.

Oppdretters ansvar er ikke å gjøre deg, som valpekjøper, fornøyd. En oppdretters hovedansvar ligger først og fremst hos rasen. Det er grunnen til at hovedprioriteringen hos oppdretter er å plassere valper hos jakt og/eller utstillingshjem, for da vet de at disse (dersom alt går etter planen) vil bli brukt i videre avl og således ivareta rasen videre.

Den andre prioriteringen omhandler valpen. Oppdretter vil plassere valper der han/hun mener det er størst sjanse for suksess og hvor miljøet vil gi best trivsel for valpen.

Så lenge oppdrettere bryr seg om avkommene fra sin kennel, så kan du ikke forvente å velge valp- uavhengig om du var den første som satte deg opp på valpeliste. Men du kan være garantert at oppdretter prøver så langt det er mulig å finne en valp som passer best til deg og ditt behov. Fra deres ståsted er de mest tjent med at valp og valpekjøper fungerer sammen.

Og gleden av å ha fått den rette valpen er så mye større enn frustrasjonen over å måtte vente noen måneder på en valp.

Den eneste valpen for deg

Som valpekjøper har du sikkert gjort deg opp noen tanker om hvilken valp du håper å få tildelt og du vil sikkert oppleve å være skuffet dersom du ikke får nettopp denne valpen. Men når skuffelsen har lagt seg, vil du garantert se alle de positive sidene denne nye valpen vil gi. Den er kanskje ikke så mørk som den andre valpen var, men den er kanskje mer hengivende eller smartere og passer bedre inn i din famile. Og du kan være sikker på at oppdretter ikke hadde gitt deg en valp som ikke passet til dine behover.

Avslutt kontakten med en oppdretter før du kontakter med neste

Dersom du har tatt kontakt med en oppdretter og finner ut at det ikke er aktuelt med valp fra den kennelen, så forventes det at du avslutter kontakten før du eventuelt oppsøker en ny oppdretter.

Det samme gjelder ventelister-har du satt deg opp på en venteliste så forventes det at du kontakter oppdretter og gir beskjed om at du ikke lengre ønsker eller har anledning til en valp fra den kennelen. Det er en ærlig sak, og åpner opp for at andre får muligheten.

Alle oppdrettere har kjennskap til hverandre

Beagle miljøet er lite, og alle kjenner hverandre. Så dersom en valpekjøper har vært i kontakt med en oppdretter og stått på venteliste i tre månder, og oppdretter har vært i kontakt med valpekjøper underveis og tror at han skal selge en valp til vedkommende så vil det spre seg i miljøet dersom valpekjøper anskaffe seg en valp fra en annen oppdretter uten å informere om dette på forhånd. Og det blir vanskeligere å anskaffe seg valp fra andre oppdrettere neste gang valpekjøper skal anskaffe seg valp.

Kilde; Artikkelen er fritt oversatt fra "Puppy buyer etiquette skrevet av Joanna Kimball, dog med noen egne tilføyelser av Janne Sandbakken